Politie Nederland discrimineerd

De Nederlandse politie discrimineert structureel op ras. Dienders hanteren een “keihard doelgroepenbeleid”.

Picture0001Dat stelt antropoloog Paul Mutsaers, verbonden aan de Tilburg University, in zijn promotieonderzoek, zo schrijft de papieren Trouw. Volgens Mutsaers wordt er bijvoorbeeld bij verkeerscontroles geregeld een etnische doelgroep vooraf bepaald. Dat gebeurde bij meer dan de helft van de verkeerscontroles die hij meemaakte, “zeker tientallen keren”.

Vooral jonge Turken, Marokkanen of Surinamers waren de klos. “Het bekende verhaal is dat we die groepen vaker terugzien in de misdaadcijfers. Maar de vraag is wat eerder komt. Richt de politie zich op die groepen vanwege de cijfers, of komen die groepen meer voor in de cijfers doordat de politie zich vaker op hen richt?”

Discriminatie door vrijheid – Volgens de antropoloog komt de willekeur en discriminatie voort uit de grote mate van vrijheid die Nederlandse agenten hebben om op hun eigen inzicht af te gaan en minder op de regels.

Verder wordt er binnen politiekorpsen gediscrimineerd door autochtone politieagenten richting hun allochtone collega’s.

 

Dit bericht is geplaatst in Leugens. Bookmark de permalink.