Geen vertrouwen in proces verbaal

TelegraafNederlandse strafrechtadvocaten hebben geen vertrouwen in de processen-verbaal die politieambtenaren opmaken. Dat blijkt uit onderzoek van ThePostOnline onder 100 strafrechtadvocaten. Een proces-verbaal is een officieel op papier gesteld verslag van de politie.

ThePostOnline heeft voor het onderzoek circa vierhonderd advocaten benaderd die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). Van hen hebben er ongeveer honderd meegewerkt aan de enquête. Driekwart van de ondervraagden noemt de betrouwbaarheid van processen-verbaal een ‘groot probleem’.

Bijna twee derde noemt het maken van fouten een structureel probleem. Het gaat dan om het maken van onbewuste foutjes tot ‘moedwillige vervalsingen’, zeggen de deelnemers van de enquête. Oorzaken zouden zijn: scoringsdrift, tijdsdruk, tunnelvisie en een gebrek aan taal- en schrijfvaardigheid.

Cruciale informatie

Bart Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, zegt tegen The Post dat deze cijfers hem niet verbazen. Verklaringen van getuigen en verdachten zouden maar zelden letterlijk worden weergegeven. “Relevante delen ontbreken of worden ingevuld door verbalisanten. Zij selecteren vaak wat zij zelf relevant vinden, waardoor soms cruciale informatie ontbreekt.”

Het probleem wordt herkend door de voorzitter van politievakbond ACP. “Alles is onwaarschijnlijk complex geworden. En ja, dan worden er fouten gemaakt”, zegt deze Gerrit van de Veen. Volgens hem zijn de fouten te wijten aan bezuinigingen en veranderende regels en wetten.

De gevolgen van fouten kunnen desastreus zijn. Advocaten in de enquête wijzen erop dat een proces-verbaal voor de rechter geldt als wettig bewijs. De inhoud ervan is moeilijk te betwisten. Hoe bewijs je dat de agent geen aanleiding had om te schieten, als die agent in het proces-verbaal schrijft dat hij zich bedreigd voelde?

Dit bericht is geplaatst in Leugens. Bookmark de permalink.