Chef drugseenheid VS stapt op na schandaal

DEA-160x160De chef van de Amerikaanse anti-drugseenheid DEA, Michele Leonhart (foto), stapt op, waarschijnlijk vanwege een schandaal binnen de dienst. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend gemaakt. Agenten zouden tussen 2001 en 2012 geld, wapens en geschenken hebben aangenomen van drugsbaronnen, en gebruik hebben gemaakt van prostituees die werden betaald door criminelen.

In 2012 gingen leden van de geheime dienst naar Colombia om een bezoek van president Obama voor te bereiden. Zij bezochten prostituees, en toen een van hen weigerde te betalen werd de politie er bij gehaald. De hele zaak kwam toen aan het rollen.

Tien dagen geschorst – Het zou gaan om onder meer agenten met een leidinggevende functie. Zeven van hen hebben dat toegegeven en werden vervolgens tot tien dagen geschorst. Leonhart, die sinds 2007 de leiding over de eenheid heeft, verklaarde tijdens verhoren voor het Congres dat ze geen zwaardere straffen kon geven. Er zouden geen juridische mogelijkheden zijn geweest om de agenten te ontslaan. Leonhart kwam daarop zwaar onder vuur te liggen.

In de Amerikaanse politie wordt gevreesd dat er op de feestjes geheime informatie is gedeeld met Colombiaanse criminelen. Dat is mogelijk, gaf Leonhart destijds toe, maar dat dat daadwerkelijk is gebeurd is niet bewezen.

Crimesite

Crimesite is een onafhankelijk en journalistiek platform met nieuws en achtergronden over misdaad, politie en justitie. Het hart van Crimesite is de website. Maar we doen veel meer. We geven boeken uit over true crime, we schrijven artikelen voor tijdschriften en kranten en produceren content voor televisie.

Dit bericht is geplaatst in Leugens. Bookmark de permalink.