Pro Krimpenerwaard wil onderzoek naar optreden politie

REGIO • Pro Krimpenerwaard weerspreekt de mededeling van teamchef Ronald de Haas dat het politiekorps Krimpenerwaard ‘wel degelijk handhaaft’ bij meldingen over zwanendriften.

zwaan_0Fractievoorzitter Ad Struijs meent dat de teamchef ‘zijn straatje wil schoonvegen’. “Vele bronnen zijn beschikbaar om het tegendeel te beweren. Daarom stel ik mijn gegevens beschikbaar aan de commissie en burgemeester als ondersteuning voor een extern onderzoek naar het disfunctioneren van diverse politieagenten.

Schaamrood – Volgens Struijs hebben inwoners van de huidige gemeente Krimpenerwaard keer op keer tevergeefs de politie gebeld toen zij strafbare feiten inzake het zwanendriften constateerden. “Aan deze inwoners kan worden gevraagd naar hun ervaringen met het politiekorps. Bovendien zijn er zelfs een paar schokkende beelden, die De Haas het schaamrood op de kaken moeten bezorgen. De op camera en op geluid vastgelegde feiten tonen aan dat de stellingen van De Haas niet waar en onjuist zijn. Hoe kan het anders dat er zoveel strafbare feiten in onze gemeente zijn gefilmd als er werkelijk zou zijn gehandhaafd? Hoe hebben de zwanendrifters Oostveen, Van der Stok en Van Elten duizenden jonge knobbelzwanen ongemoeid kunnen leewieken (het verwijderen van het laatste vleugellid, zodat de dieren niet meer kunnen vliegen, red.) als de politie werkelijk zou hebben gehandhaafd? Dit is beschamend en onacceptabel.

Pro Krimpenerwaard meent dat de politie onvoldoende kennis heeft van zwanendriften en leewieken. “Dierenarts Saskia van Rooy is verzocht om dat uit te leggen. Meldingen van inwoners werden telefonisch afgedaan met de mededeling dat de zwanendrifters een vergunning hadden en dat daarmee de kous voor hen af was. Toen Van Rooy vroeg waarom de politie al jarenlang niet zelf bij meldingen ter plaatse komt, volgde als antwoord dat de politie niet de kennis, tijd, capaciteit, prioriteit en middelen heeft om het zwanendriften te kunnen handhaven.

Saskia van Rooy kreeg op 10 mei nog een melding van een inwoner uit Boskoop. “Die had de zwanendrifter zwanen zien vangen, terwijl de ontheffing nota bene is ingetrokken. Ze belde de politie, maar die weigerde te komen”, aldus Struijs.

Pieter van der Laan

Dit bericht is geplaatst in Leugens. Bookmark de permalink.